Çizgili mi, mavi mi, beyaz mı? Peki ya diş macunu tüpünüz hakkında bir fikriniz var mı? Rengi, üzerinde yazanlar ve hatta markası... Durun tahmin edeyim, hiç bir fikriniz yok değil mi? Oysa ki her gün sabah akşam elinize alıyorsunuz, kullanıyorsunuz.
Çünkü çoğu zaman otomatik pilotta hareket ediyoruz, dişlerimizi fırçalarken aceleyle ne giyeceğimizi düşünüyoruz ya da kahvaltıda ne yiyeceğimizi. Kahvaltı ederken işe gidince yapacaklarımızı ya da akşam yemeğini... Bir bakmışsınız gün bu şekilde akıp gidiyor, farkında bile olmuyorsunuz.
Günlük temponuza mindfulness getirmeye ne dersiniz?
İlk adım durmak, fark etmek ve dikkat vermek. Neye dikkat verirsek onu büyütürüz, besleriz.
Birkaç öneri;
Sabah kalkarken acele etmeden birkaç dakika nefesinize odaklanın
Günlük rutin aktivitelerinizi farkındalıkla yapmayı deneyin; duş almak, diş fırçalamak gibi. Suyun bedeninizdeki hissiyatına, şampuanın kokusuna ya da diş macununun tadına, kokusuna, rengine bakın.
Kahvenizi, çayınızı yudumlarken yapacağınız bir sonraki işi değil, çayın tadını, kokusunu fark edin.
Ne yapıyorsanız ona dikkatinizi verin; kahvenizi içerken maillerinize ya da sosyal medyaya bakmamayı deneyin, sadece kahve içme deneyimine odaklanın; kokusu, aroması, sıcaklığı...
Haftada bir kaç kere yemeğinizi farkındalıkla yemeyi deneyin, her bir lokmayı farkındalıkla, tadını, kokusunu, dokusunu, ağzınızda bıraktığı hissiyatı, belki sizde uyandırdığı duyumları çağrışımları fark ederek yiyin. Sadece yemeğe odaklanabilir misin bir şey okumadan, konuşmadan, telefon ile ilgilenmeden?
Bir yere giderken yürümek için fırsat yaratın, yürümek derken çevrende olan biteni fark ederek, dikkat ederek, yavaşça.
Tüm bunların ne faydası olacak dediğinizi duyar gibiyim; diş macunumun rengini bilmenin bana ne faydası var diye düşünebilirsiniz. Tüm bunları tekrar tekrar yaparak ana dikkat etmeyi pratik edeceksiniz ve an be an olan biteni fark edeceksiniz. Üstelik bunlar
hoşumuza giden ya da gitmeyen deneyimler olabillir. Pratikler Mindfulness kasımızı geliştirmemizi sağlar. Bu şekilde zorlu anlarda ihtiyacımız olduğunda bizde ve etrafımızda neler olup bittiğini algılamamıza, tepki değil yanıt vermemize yardımcı olur.
Comments